Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2018. – Вип. 32(1). – С. 92–98. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-10

ГУЖВИНСЬКА С.О., канд. с.-г. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ПАЛІЙ А.П., д-р вет. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», м. Харків

БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛАКТОБАКТЕРІЙ ТА БІФІДОБАКТЕРІЙ

   Проведено дослідження біологічних властивостей 16 лактобактерій та біфідобактерій. Показано, що значна частина штамів проявляє різний рівень інгібування умовно-патогенних мікроорганізмів. Встановлено, що при застосуванні суміші пробіотичних культур, відбувається корекція мікрофлори кишечнику птиці в сторону збільшення корисних мікроорганізмів роду Lactobacillus з (2,5±0,07) х102 КУО до (6,02±0,04) х106 КУО та роду Bifidobacterium з (1,2±0,04) х102 КУО до (5,12±0,05) х102 КУО та зменшення патогенної мікрофлори. Відібрані штами мікроорганізмів B. adolescentis 17-316, L. plantarum 7-317 для конструювання пробіотичних препаратів для птиці.

Ключові слова: лактобактерії, біфідобактерії, біологічні властивості, пробіотик.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Василюк О.М. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України / О.М. Василюк, Н.К. Коваленко, І.Л. Гармашева // Мікробіологічний журнал. – 2014. – Т. 76, № 3. – С. 2430.
  2. Банникова Л.А. Селекция молочнокислых бактерий и их применение в молочной промышленности / Л.А. Банникова // М.: Пищевая промышленность. – 1975. – 256 с.
  3. Квасников Е.И. Молочнокислые бактерии и пути их использования / Е.И. Квасников, О.А. Нестеренко // М.: Наука. – 1975. – 384 с.
  4. Кігель Н.Ф. Технології бактеріальних препаратів для функціональних продуктів і біологічно активних добавок: автореф. дис. д-ра техніч. наук: 03.00.20 / Н.Ф. Кігель; [Укр. держ. ун-т харч. технологій]. – К., 2003. – 46 с.
  5. Коваленко Н.К. Биотехнология культивирования молочнокислых бактерий / Н.К. Коваленко // Молочная промышленность. – 2002. – № 2. – С. 2425.
  6. Полтавська О.А. Біологічні властивості біфідобактерій, ізольованих з різних природних джерел: дис. … канд. биол. наук / О.А. Полтавська. – К., 2006. – 132 с.
  7. Янковський Д.С. Микробная экология человека: современные возможности ее поддержания и восстановления / Д.С. Янковський // К.: Эксперт ЛТД. – 2005. – 362 с.
  8. Егоров Н.С. Микроби антагонисты и биологические методы определения антибиотической активности / М.: «Высшая школа». – 1965. – 211 с.
  9. Гармашева І.Л. Дослідження природи антагоністичної дії штамів Lactobacillus plantarum щодо умовно-патогенних та фітопатогенних мікроорганізмів / І.Л. Гармашева, О.М. Василюк, Н.К. Коваленко // Мікробіологія і біотехнологія. – 2015. – № 2. – С. 4958.

Повний текст статті у форматі PDF