Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2018. – Вип. 32(1). – С. 99–106. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-11

ІЩЕНКО Л.М., канд. вет. наук, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., АНДРЕЄВ І.В., е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ПЛОТНІЦЬКА А.В., е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ШИНКАРЕНКО Л.М., е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., КАЛАКАЙЛО Л.І., е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., КОЛЕСНИКОВА Т.П., е-mail:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., УШКАЛОВ В.О., д-р вет. наук, член-кореспондент НААН України, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Національний університет біоресурсів і природокористування України, Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК

ВИКОРИСТАННЯ МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧНИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕКИ ПРОДУКЦІЇ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ

   Проаналізовано та узагальнено результати дослідження щодо якісного та кількісного вмісту ГМО в продукції агропромислового комплексу та ідентифікації видового складу м’ясної сировини у сосисках різних виробників придбаних у торгівельні мережі. Показано присутність в Україні таких генетично модифікованих культур як соя, кукурудза, ріпак та цукровий буряк. Проведено ідентифікацію ліній ГМ-рослин та встановлено що такі ГМ-лінії як соя GTS 40-3-2 та ріпак GT 73 є стабільно присутніми на агропромисловому ринку України, а окремі ГМ-лінії тільки з’являються (ГМ-лінія сої MON 89788). Досліджено 12 зразків сосисок різних виробників щодо видового складу м’ясної сировини методом ПЛР в реальному часі та виявлено 5 зразків, що складає 42 %, які не відповідали за видовим складом м’ясної сировини, тій що заявлена виробником (4 види сосисок виготовлено за ТУ і 1 вид за ДСТУ).

Ключові слова: якість та безпека продукції АПК, молекулярно-генетичні методи дослідження, генетично-модифіковані рослини, фальсифікація видового складу м’ясних продуктів.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Wunderlich S., Gatto K.A. Consumer Perception of Genetically Modified Organisms and Sources of Information / S. Wunderlich, K.A. Gatto // Adv. Nutr. – 2015. – V 6. – P. 842–851.
  2. Aarts H. J. Traceability of genetically modified organisms / H. J Aarts, J. P van Rie, E. J Kok //Expert Rev Mol Diagn. – 2002 – Vol. 2 (1). – P. 69–76.
  3. Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванніта використанні генетично модифікованих організмів» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1103-16.
  4. Вербицьций П.І. Cтатус України щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби згідно з рекомендаціями кодексу МЕБ [Текст] / П.І. Вербицьций, В.В. Влізло, А.В. Абрамов, О.В. Ложкіна // Ветеринарна медицина України. – 2010. – № 1. – С. 7–10.
  5. Назар Б.І. Обмеження та контроль за використанням білків жуйних тварин в Україні [Текст] / Б.І. Назар // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. – 2012. – Т. 14, № 3. – С. 209–211.
  6. Theler B. Clinical presentation and diagnosis of meat allergy in Switzerland and Southern Germany [Text] / B. Theler, K. Brockow, B. Ballmer-Weber // Swiss Med Wkly. – 2009. – Vol. 139, Issue 17-18. – P. 264–270.
  7. Fiocchi A. Beef allergy in children [Text] / A. Fiocchi, P. Restani, E. Riva // Nutrition. – 2000. – Vol. 16, Issue 6. – P. 454–457.
  8. Спиридонов В.Г. Ідентифікація ДНК тваринного походження в м’ясних продуктах та кормах, що зазнали термічної обробки [Текст] / В.Г. Спиридонов, Л.М. Іщенко, С.Д. Мельничук // Продовольча індустрія АПК. – 2010. – № 3-4. – С. 39–43.
  9. ДСТУ ІSO 21569:2008 Продукти харчування. Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їх вмістом. Якісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти (ISO 21569:2005, IDT).
  10. ДСТУ ISO 21571:2008 Продукти харчові. Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їх вмістом. Екстрагування нуклеїнової кислоти (ISO 21571:2005, IDT).
  11. ДСТУ ІSO 21570:2008 Продукти харчування. Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їх вмістом. Кількісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти (ISO 21570:2005, IDT.
  12. CEN/TS 15568 Foodstuffs – Methods of analysis for the detection of genetically modified organisms and derived products – Sampling strategies.

Повний текст статті у форматі PDF