Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2018. – Вип. 32(1). – С. 202–206. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-26

ПУСТОВІТ Н.А., аспірант, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ПІНЧУК Н.Г., канд. вет. наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., КУДРЯВЧЕНКО О.П., канд. вет. наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Державний науково–контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів

ЕЛЕКТРОННО-МІКРОСКОПІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ІЗОЛЯТІВ CAMPYLOBACTER ВИДІЛЕНИХ З ПРОДУКТІВ ПТАХІВНИЦТВА

   Кампілобактеріоз – це група зоонозних інфекцій, що викликаються бактеріями, які належать до роду Campylobacter. У людини протікають переважно в гострій формі захворювання і характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту, з тенденцією до генералізації процесу з розвитком септицемії і ураженням різних органів і систем. Захворюваність на кампілобактеріоз реєструється у вигляді спорадичних випадків, епідемічних вогнищ з харчовим і водним шляхом передачі інфекції. У деяких країнах кампілобактеріоз є провідним етіологічним агентом гострих кишкових інфекцій, випереджаючи сальмонельози і шигельози.

Ключові слова: кампілобактер, розповсюдження, кишкова інфекція, електронна мікроскопія.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Rautelin H. and M. L. Hanninen. Campylobacters: themostcommon bacterial enteropathogens in the Nordic countries // Ann. Med. − 2000. − 32. − P. 440–445.
  2. European Food Safety AuthorityEFSA. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food‑ borne outbreaks in 2013 // EFSA J. – 2015. − 13. − P. 3991–4153.
  3. Center for Disease Control and Prevention – CDC. In: Incidence and trends of infection with pathogens transmitted commonly through food // Foodborne Diseases Active Surveillance Network, 10 U.S. − 2014. − 63. − P. 328–332.
  4. Altekruse S.F., Stern N.J., Fields P.I., Swerdlow D.L. Campylobacter jejuni an emerging foodborne pathogen. Emerg Infect Dis. 1999; 5. – P. 28–35.
  5. Kuwabara S. Does Campylobacter jejuni infection elicit axonal or demyeli‑ nating Guillaine Barré syndrome, or both // J Neurol Neurosurg Psychiatry. − 2011. − 82. − 238 p.
  6. Уикли Б. Электронная микроскопия для начинающих. – Перевод с англ. И.В. Викторова – М.: Мир, 1972. – 320 с.
  7. Smibert, R. M. The genus Campylobacter // Annu. Rev. Microbiol. − 1978. − 32. − P. 674709.

Повний текст статті у форматі PDF