Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2018. – Вип. 32(1). – С. 303–307. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-39

ФОТІНА Т.І., д-р вет. наук, професор, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Сумський національний аграрний університет

ПЛИС В.М., канд. вет. наук

Державна установа Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України

БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ PASTEURELLA MULTOCIDA ВИДІЛЕНОЇ ПРИ ПАСТЕРЕЛЬОЗНО-АСКАРИДІОЗНОМУ МІКСТ ЗАХВОРЮВАННІ ПТИЦІ

   В статті наведені дані, щодо вивчення біологічних властивостей Pasteurella multocida виділеної при пастерельозно-аскаридіозному мікст захворюванні птиці. Нами було проведено патолого-анатомічний розтин 2300 трупів загиблої птиці. Для виділення пастерели проводили посіви із паренхіматозних органів (серця, печінки, селезінки, жовчного міхура, нирок) і червоного кісткового мозку на прості (МПА, МПБ), збагачені (перевар Хоттінгера, бульйон Хоттінгера, МПА з додаванням 2-3 % глюкози, МПА збагачений 2 % сироватки крові великої рогатої худоби) живильні середовища. Встановлено, що виділена культура Pasteurella multocida володіла типовими морфо-тинкторіальними і культуральними властивостями. Ізольована культура Pasteurella multocida, на відміну від музейного штаму Pasteurella multocida № 19-31, ферментує лактозу. Зареєстровано 74 % пастерел і 26 % аскаридій. За патолого-анатомічного розтину трупів птиці в тонкому кишечнику спостерігали статевозрілі гельмінти Ascaridia galli жовто-білого кольору. Зі шкребків кишечнику були виявлені яйця Ascaridia galli, які в полі зору мікроскопа були овальної форми з гладенькою оболонкою.

Ключові слова: біологічні властивості, бактерія, гельмінт, пастерельозно-аскаридіозне мікст захворювання, птиця.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Березовський А.В. Хвороби птиці: підручник / В.В. Герман, Т.І. Фотіна, Г.Ф. Фотіна. – Київ, 2012. – С. 7–122.
  2. Герман В.В., Довідник про хвороби птахів: навчальний посібник / Б.Т. Стегній, П.І Вербіцький. – Харків, 2002. – C. 10–65.
  3. Плис В.М. Бактеріальні хвороби птиці: навчальний посібник / В.М. Плис., Т.І. Фотіна. Г.А. Фотіна, Т.В. Колбасіна, Л.С. Короленко. – Дніпро, 2017. – С. 187–216.
  4. Богач М.В. Інвазійні хвороби свійської птиці: навчальний посібник / М.В. Богач, А.В. Березовський, І.Л. Тараненко. – К.: Ветінформ, 2007. – 224 с.
  5. Плис В.М. Змішаний пастерельоз та аскаридіозний захворювання птиці: монографія. – Дніпро, 2017. – C. 5–38.
  6. Стегній Б.Т. Методичні вказівки для діагностики, профілактики та контролю пастерельозу (холери) птиці. – Дніпропетровськ, 2009. – C. 4–39.
  7. Плис В.М., Фотіна Т.І. Епізоотологічний моніторинг, клінічні ознаки та патологічні зміни пастерельозу (Холера) асоціацій птахівництва з певними інфекційними та паразитарними захворюваннями. Бюлетень Сумського національного аграрного університету. – 2014. – № 6 (35).  C. 114–122.
  8. Шендрик Л.І., Шендрик Х.М. Паразитарні хвороби: діагностика, профілактика, лікування: навчальний посібник / Л.І. Шендрик, Х.М. Шендрик. – Дніпропетровськ, 2011. – C. 84–86.

Повний текст статті у форматі PDF