Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2018. – Вип. 32(1). – С. 386-393. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-51

КУХТИН М.Д., д-р вет. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ПЕРКІЙ Ю.Б., канд. вет. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини НААН

САЛАТА В.З., канд. вет. наук, доц., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького

ГОРЮК Ю.В., канд. вет. наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Подільський державний аграрно-технічний університет

ДОСЛІДЖЕННЯ МИЙНО-ДЕЗІНФІКУЮЧОГО ЗАСОБУ «САН-АКТИВ» ДЛЯ САНІТАРНОЇ ОБРОБКИ ОБЛАДНАННЯ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

   У статті наведено результати досліджень нового мийно-дезінфікуючого засобу «Сан-актив» для підприємств м’ясопереробної галузі. Встановлено, що «Сан-актив» у 0,5 % концентрації забезпечує бактерицидний ефект щодо тест-культур умовно-патогенних бактерій, спороутворюючих мікроорганізмів і грибів. Препарат проявляє мийний ефект на оцінку «добре» за 0,5 % концентрації, а за 1,0 % і вище концентрації на оцінку «відмінно». «Сан-актив» від 1,0 до 2,0 % концентрації проявляє дуже слабку корозійну активність на нержавіючу сталь. Застосування мийно-дезінфікуючого засобу «Сан-актив» для санітарної обробки поверхонь обладнання в кишковому цеху за концентрації робочого розчину 1,0–2,0 % та температури 60±5oС упродовж 20 хв забезпечує на 99,9−100 % ефективність санітарної обробки.

Ключові слова: бактерицидна дія, корозія, санітарна обробка, засіб «Сан-актив», м’ясопереробні підприємства.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Шевелева С.А. Анализ риска загрязнения микроорганизмами пищевых продуктов / С.А. Шевелева // Вопросы питания. – 2006. – Т. 75. – № 5. – С. 56–65.
  2. Аржаков П.В. Микроорганизмы один из основных этиологических факторов загрязнения мяса / П.В. Аржаков //Ветеринарная патология. – 2009. – № 4. – С. 5–8.
  3. Рекомендації щодо санітарно-мікробіологічного дослідження змивів з поверхонь тест-об’єктів та об’єктів ветеринарного нагляду і контролю / [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, Т.О. Бондар та ін.]. − К.: Видавничий центр НАУ, 2005. − 18 с.
  4. Бактерицидна активність мийно-дезінфікуючого засобу ”САН-АКТИВ” на тест-об’єктах відносно E. coli та S. aureus / В.З. Салата, М.Д. Кухтин, Ю.Б. Перкій, Т.М. Супрович // Вісник ХДЗВА. − 2015. − Вип. 31, Ч.2. − С. 245−248.
  5. Оцінка придатності та ефективності мийних, дезінфікуючих і мийно-дезінфікуючих засобів для санітарної обробки доїльного устаткування та молочного інвентаря: метод. рекомендації / [Ю.Б. Перкій, Я.Й. Крижанівський, Є.М. Кривохижа та ін.]. – Тернопіль: Тернопільська державна сільськогосподарська дослідна станція ІКСГП НААН, 2012. – 67 с.
  6. Методи контролю дезінфікуючих засобів. / Довідник / За ред. В.Л. Коваленко. – К.: 2014. – 160 с.
  7. Ветеринарна дезінфекція (інструкція та методичні рекомендації ) / за ред. О.М. Якубчак. – К.: «Компанія Біопром», 2010. – 152 с.

Повний текст статті у форматі PDF