Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2018. – Вип. 32(1). – С. 453-458. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-61

ГАЙДЕЙ О.С., канд. вет. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ГАРКАВЕНКО Т.О., канд. вет. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ПІЩАНСЬКИЙ О.В., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи

ХАРЧОВІ АЛЕРГЕНИ. АКТУАЛЬНІСТЬ І ПРОБЛЕМИ В УКРАЇНІ (ОГЛЯДОВА СТАТТЯ)

   Однією з найпоширеніших проблем на сьогодні є алергія, клінічні прояви якої різноманітні: від почервонінь, висипів на шкірі до набряку Квінке та анафілактичного шоку. Провідне місце серед алергенів займають харчові алергени. Одним із найголовніших з точки зору впливу на організм є глютен, який є у злакових рослинах (пшениці, житі, ячмені, вівсі, тощо), непереносимість якого викликає захворювання целіакію. Аналіз ситуації показав, що 400–450 тисяч громадян України живуть з цим діагнозом і навіть не підозрюють про потенційно небезпечне захворювання. Враховуючи це, виникає необхідність розробки і впровадження моніторингу харчових алергенів та гармонізації законодавства України до європейського.

Ключові слова: алергени, алергічні реакції, глютен, непереносимість глютену, целіакія.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Greenhawt M. Food allergies / Greenhawt M. // In EG Nabel, ed., ACP Medicine, Section 3, Chap. 8. Hamilton, ON: BC Decker. – 2013.
  2. Katz D.L. Food allergy and intolerance. InNutrition in Clinical Practice / Katz D.L., Friedman RSC // Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins. – 2008. – P. 275280.
  3. Marion E. Introduction of Allergen-Containing Foods: Feeding Infants and Toddlers Study (FITS) / Marion E. Groetch, Anna H. and others // Journal of Allergy and Clinical Immunology. – 2016. – Vol. 141, Issue 2, Suppl. – 401 p.
  4. Lundin K.E. Celiac disease and autoimmune disease-genetic overlap and screening / K.E. Lundin, C. Wijmenga // Nat Rev Gastroenterol Hepatol (Review) – 2015. – Vol. 12 (9). – P. 507–515.
  5. "Celiac disease" World Gastroenterology Organisation Global Guidelines. July 2016. Archived from the original on 17 March 2017, retrieved 23 April 2017.
  6. Fasano A. Prevalence of celiac disease in at-risk and not-at-risk groups in the United States: a large multicenter study / Fasano A., Berti I., Gerarduzzi T. // Arch Intern Med. – 2003. – Vol. 163 (3). – P. 286292.
  7. Fasano A. Clinical practice. Celiac disease / A. Fasano, C. Catassi // The New England Journal of Medicine (Review). – 2012. – Vol. 367 (25). – P. 2419–2426.
  8. See J. Gluten-free diet: the medical and nutrition management of celiac disease. / See J., Murray J.A. // Nutr Clin Pract. – 2006. – Vol. 21 (1). – P. 1–15.
  9. Anthony Samsel Glyphosate, pathways to modern diseases ll: Celiac sprue and gluten intolerance / Anthony Samsel, Stephany Seneff // Interdisciplinare toxicology. – 2013. – Vol. 6 (4). – P. 159–184.
  10. Greer F.R. et al. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: The role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas / Greer F.R. // Pediatrics. – 2008. – Vol. 121 (1). – P. 183191.

Повний текст статті у форматі PDF