Ветеринарна біотехнологія. – 2023. – Вип. 42. – С. 43-48. https://doi.org/10.31073/vet_biotech42-05
ЗАХАРОВА О.М., канд. біол. наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ТАРАСОВ О.А., канд. вет. наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., ЯНГОЛЬ Ю.А., мол. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,
Інститут ветеринарної медицини НААН
ВИВЧЕННЯ ВИДОВОГО СКЛАДУ ГРИБІВ РОДУ FUSARIUM В ЗРАЗКАХ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ В УКРАЇНІ
У статті представлені результати дослідження зерна кукурудзи на предмет контамінації мікроскопічними грибами роду Fusarium. В результаті досліджень зразків зерна кукурудзи з різних областей України (Київська, Вінницька, Одеська, Херсонська) нами встановлено видовий склад грибів роду Fusarium та виявлено 7 видів, серед яких переважали F. graminearum – 33,25 ± 3,1%, F. moniliforme – 24,25 ± 2,46%, F. avenaceum – 15,00 ± 3,16% та F. sporotrichioides – 15,00 ± 1,58%.
Встановлено, що кількість ДОН-продукуючих ізолятів була найбільшою та складала 52,94% від ідентифікованих токсин-продукуючих ізолятів, продуценти Т-2 токсину складали 23,53%, а продуценти зеараленону – 17,65% від загальної кількості всіх токсин-продукуючих ізолятів.
Ключові слова: Fusarium, фумонізин, токсигенність, зернова продукція, контамінація.
REFERENCES
- Vasjanovich, O.M., Korzunenko, O.F. & Obrazhej, A.F. (2003). Monіtoringovі doslіdzhennja mіkobіoti kormіv z rіznih regіonіv Ukrainy [Monitoring researches of mycobiota feeds from different regions of Ukraine]. Veterinarna bіotechnologіia – Veterinary Bіotechnology, 4, 27-30 [in Ukrainian].
- Andriychuk, А.V., Bilan, А.V., & Sydorchu, P.І. (2011). Toksyhenni vlastyvosti mikromitsetiv zerna pshenytsi ta yachmeniu [Toxigenic properties of mycromicetes of cereal grain and barley]. Vysnykagraroinauky– agrariansciencebulletin, 9, 22-24 [in Ukrainian].
- Dvorskaya, U. (2016). Mycotoksini v kormsah vliianie na givotnih [Mycotoxins in feed: impact on animals]. Efectivny kormy ta godivlia – Effective feeds and feeding, 2, 34-38 [in Russian].
- Trufanov, O.V. (2011). Monitoring zagriaznennosti mycotoksinamy zerna i kormov v Ukraine v 2005-2010 godah [Monitoring of cereals and feed with mycotoxines contamination in Ukraine in 2005-2010]. Suchasni problemy toksikologii – Contemporary problems of toxicology, 1-2, 55-59 [in Ukrainian].
- Ji, F., He, D., Olaniran, A.O. et al. (2019). Occurrence, toxicity, production and detection of Fusarium mycotoxin: a review. Food Prod Process and Nutr., 1, 6. https://doi.org/10.1186/s43014-019-0007-2.
- Ahangarkani, F., Rouhi, S., & Azizi, I.G. (2014). A review on incidence and toxicity of fumonisins. Toxin Reviews, 33, 6. https://doi.org/10.3109/15569543.2013.871563.
- Apatenko, V. (2011). Nebezpechnі mіkotoksini [Dangerous mycotoxins]. Agrobіznes sogodni – Agribusiness today, 1-2, 18-20 [in Ukrainian].
- Chauhan, R., Singh, J., Sachdev, T., Basu, T., & Malhotra, B. D. (2016). Recent advances in mycotoxins detection. Biosensors & Bioelectronics, 81, 532-545. https://doi.org/10.1016/j.bios.2016.03.004.
- Chen, Y., Chen, Q., Han, M., Zhou, J., Gong, L., Niu, Y., Zhang, Y., He, L., & Zhang, L. (2016). Development and optimization of a multiplex lateral flow immunoassay for the simultaneous determination of three mycotoxins in corn, rice and peanut. Food Chemistry, 213, 478-484. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.116.
- Feng, Y.Z., Lu, X.H., Tao, B., Pang, M.H., Liu, Y.C., & Dong, J.G. (2011). Natural occurrence of fumonisins b1 and b2 in corn from three main production provinces in China. Journal of Food Protection, 74, 5. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-11-103.
- Escriva, L., Font, G., & Manyes, L. (2015). In vivo toxicity studies of fusarium mycotoxins in the last decade: A review. Food and Chemical Toxicology, 78, 185-206. https://doi.org/10.1016/j.fct.2015.02.005.
- Anfossi, L., Giovannoli, C., & Baggiani, C. (2016). Mycotoxin detection. Current Opinion in Biotechnology, 37, 120-126. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2015.11.005.
повний текст статті у форматі PDF