Бюлетень "Ветеринарна біотехнологія"

Ветеринарна біотехнологія. – 2023. – Вип. 42. – С. 98-106. https://doi.org/10.31073/vet_biotech42-11

ТАРАСОВ О.А., канд. вет. наук, ст. наук. сп., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

БЕЗИМЕННИЙ М.В., e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

ЗАХАРОВА О.М., канд. біол. наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут ветеринарної медицини НААН

 

ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДОДЕЦИЛАМІНУ НА ПРОРОСТАННЯ СПОР БАКТЕРІЙ РОДУBACILLUS

   За аналізом результатів проведених досліджень встановлено, що застосування 0,8 мМоль розчину додециламіну позитивно впливає на проростання спор бактерій роду Bacillus в умовах in vitro, оскільки більшість інокульованих спор проростали, утворюючи вегетативні форми бактерій протягом першої години від початку інкубації з препаратом, що підтверджувалося зниженням показників оптичної густини суспензії на 61,7±3,2% (B. anthracis) та 68,3±4,6% (B. cereus). Оптимальна температура для проростання спор за застосування додециламіну знаходиться в інтервалі 25–35°C за експозиції часу від 38,8 ± 1,9 до 11,3 ± 2,7 хв від початку проростання спор B. anthracis і B. cereus до повної їх гермінації.

Важливість результатів цих досліджень полягає в перспективі створення нових підходів щодо удосконалення технологій деконтамінації грунтів від небезпечних спороутворюючих мікроорганізмів на території України.

Ключові слова: додециламін, гермінант, бактерії роду Bacillus, B. anthracis, B. cereus, проростання спор, кінетика росту мікроорганізмів.

REFERENCES

  1. Skrypnyk, V., Koziy, R.V., Skrypnyk, A.V., Rublenko, I.O., Bagamian, K. H., Farlow, J., Nicolish, M.J., Mezhenskiy, A.O., Nevolko, O.M. & Blackburn, J.K. (2014). Anthrax in dogs. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary medicine of Ukraine, 1 (215), 14-17 [in Ukrainian].
  2. Carlson, C. J., Getz, W. M., Kausrud, K. L., Cizauskas, C. A., Blackburn, J. K., Bustos Carrillo, F. A., Colwell, R., Easterday, W. R., Ganz, H. H., Kamath, P. L., Økstad, O. A., Turner, W. C., Kolstø, A.-B., & Stenseth, N. C. (2018). Spores and soil from six sides: Interdisciplinarity and the environmental biology of anthrax (Bacillus anthracis). Biological Reviews, 93(4), 1813-1831. https://doi.org/10.1111/brv.12420.
  3. Hugh-Jones, M., & Blackburn, J. (2009). The ecology of Bacillus anthracis. Molecular Aspects of Medicine, 30(6), 356–367. https://doi.org/10.1016/J.MAM.2009.08.003
  4. Skrypnyk, V., Golovko, A., Skrypnyk, A. & Rublenko, I. (2014). Dynamics of anthrax cases in Ukraine during 1970-2013. 16th ICID International journal of infection diseases, 21S (1–460), 181.
  5. Rublenko, I., Skrypnyk, V., Rublenko, N. & Rublenko, S. (2019). Isolating of spores of Bacillus anthracis from ground. CBEP Ukraine Regional One Health Research Symposium and Peer Review Session, Kyiv, 94.
  6. Cho, W.-I., & Chung, M.-S. (2020). Bacillus spores: A review of their properties and inactivation processing technologies. Food Science and Biotechnology, 29, 1447–1461. https://doi.org/10.1007/s10068-020-00809-4
  7. Irene, S.T., Kumaran, S.R. (2014). Spore formation in Bacillus subtilis. Environ. Microbiol. Rep., 6, 212-225.
  8. Kim, S.S., Kim, S.H., Park, S.H., Kang, D.H. (2020). Inactivation of Bacillus cereus spores on stainless steel by combined superheated steam and UV-C irradiation treatment. J. Food Prot., 83, 13-16.
  9. Mendes-Oliveira, G., Jensen, J.L., Keener, K.M., Campanella, O.H. (2019). Modeling the inactivation of Bacillus subtilis spores during cold plasma sterilization. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 52, 334-342.
  10. Williams, B., López-García, M., Gillard, J. J., Laws, T. R., Lythe, G., Carruthers, J., Finnie, T., & Molina-París, C. (2021). A stochastic intracellular model of anthrax infection with spore germination heterogeneity. Frontiers in Immunology, 12, 688257. doi: 10.3389/fimmu.2021.688257
  11. Lu, S., Liao, X., Zhang, L., Fang, Y., Xiang, M., & Guo, X. (2021). Nutrient L-Alanine-Induced Germination of Bacillus Improves Proliferation of Spores and Exerts Probiotic Effects in vitro and in vivo. Frontiers in Microbiology, 12, 796158. doi: 10.3389/fmicb.2021.796158
  12. He, L., Chen, Z., Wang, S., Wu, M., Setlow, P., & Li, Y.-q. (2018). Germination, Outgrowth, and Vegetative-Growth Kinetics of Dry-Heat-Treated Individual Spores of Bacillus Species. Applied and Environmental Microbiology, 84(7), e02618-17. doi: 10.1128/AEM.02618-17
  13. Setlow, P. (2014). Germination of Spores of Bacillus Species: What We Know and Do Not Know. Journal of Bacteriology, 196(7), 1297-1305. https://doi.org/10.1128/JB.01455-13.
  14. Gayan E, Alvarez I, Condon S. (2013). Inactivation of bacterial spores by UV-C light. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 19, 140-145.
  15. Wang, G., Yi, X., Li, Y.-q., & Setlow, P. (2011). Germination of Individual Bacillus subtilis Spores with Alterations in the GerD and SpoVA Proteins, Which Are Important in Spore Germination. Journal of Bacteriology, 193(9), 2301–2311. doi: 10.1128/JB.00122-11
  16. Park, H.S., Yang, J.W., Choi, H.J., Kim, K.H.J. (2017). Effective thermal inactivation of the spores of Bacillus cereus biofilms using microwave. Microbiol. Biotechnol., 27, 1209-1215.
  17. Koopman, N., Remijas, L., Seppen, J., Setlow, P., & Brul, S. (2022). Mechanisms and Applications of Bacterial Sporulation and Germination in the Intestine. International Journal of Molecular Sciences, 23(6), 3405. doi: 10.3390/ijms23063405
  18. Sandra, R.B.R.S., Luciana, P.S.V., Carlos, R.S. (2014). Life cycle and spore resistance of spore-forming Bacillus atrophaeus. Microbiol. Res., 169, 931-939.
  19. Soni, A., Oey, I., Silcock, P., Bremer, P. (2016). Bacillus spores in the food industry: a review on resistance and response to novel inactivation technologies. Compr. Rev. Food Sci. F.,15, 1139-1148.
  20. Wu, W. J., & Chang, J. (2022). Effect of oxygen on the germination and culturability of Bacillus atrophaeus spores. International Microbiology, 25(2), 353-363. doi: 10.1007/s10123-021-00229-2.

Повний текст статті у форматі PDF